Project Meneer Muis

 

Marjolein Blaauwbroek over Kunstproject Meneer Muis

 

Een reusachtige knuffelmuis ligt in een knalrood karretje in het Expositie Atelier Kracht van kunst in Ruinen. Meneer Muis luisterde, keek en werd geknuffeld. Het afgelopen schooljaar kwamen hier vijf jongeren uit de omgeving samen. Onder begeleiding van Antoinette Cremers werd er gesproken en vooral gefantaseerd over de toekomst van het platteland.

 

Maar het bleef niet bij praten, want in het atelier werden de mouwen opgestroopt en gingen de jongeren aan de slag. Tekenen, knippen, plakken, vilten, zagen en bouwen. Niets was te gek. Allemaal maakten ze een eigen kunstwerk waarmee ze hun idee of uitvinding van de toekomst met ons delen.

 

Flinke klus

Dat was een flinke klus. Zo nu en dan werd het lastig. Want het ene materiaal is bijvoorbeeld steviger dan het andere. Het werd dus niet alleen een project over de toekomst, maar ook over materiaalgebruik en techniek. Het motto van Antoinette is: “Gewoon proberen, dat is de enige manier om erachter te komen of het werkt.”

 

Zo creëerde Eline haar eerste 3D-kunstwerk en maakte ze kennis met de techniek naaldvilten. Bouwde Monique een steeds groter werk. Leerde Eef al rekenend nauwkeurig mallen maken. Timmerde Casper erop los en bedacht Harm een hele nieuwe indeling voor Nederland. 

 

Opening expositie

Nieuwsgierig? Wat de jongeren gemaakt hebben blijft nog even geheim. Op donderdag 25 april om 16.00 uur wordt de expositie geopend en vanaf dan kan iedereen de kunstwerken komen bewonderen. Elke zaterdag en zondag in mei en juni van 13.30 uur tot 17.00 uur

 

De persoonlijke verhalen voor de kunstwerken worden verwerkt in een podcastserie door Casper Verkaaik die tegelijk met de opening online gaat, en in een doeboek dat in het najaar verschijnt.

 

Voordat je naar de expositie rent, stel jezelf eerst de vraag: hoe zie jij de toekomst van het platteland? Of hoe zou je hopen dat de toekomst eruitziet?

 

De vragen lijken op elkaar, toch zijn ze verschillend. En dan, wie weet, als derde: hoe kan jij daar invloed op uitoefenen? Heb je geen antwoord op deze vragen? Laat je dan eerst inspireren door de kunstwerken van de jongeren. Wie weet wat hun originele en verfrissende ideeën bij jou losmaken.